6 oktober 2016

3 trends bij Agile Open Holland 2016

In deze post bespreken we drie trends die ons zijn opgevallen bij de Agile Open Holland 2016 conferentie: agile bij non-IT organisaties, volledige-...

agile42 Nederland ook in 2016 weer bij de Agile Open Holland conference. Deze conferentie wordt ieder jaar gehouden in centraal Nederland. Ieder jaar vinden weer meer agilistas uit Belgie, Luxemburg en Nederland hun weg naar deze conferentie. Ook dit jaar was er weer een geweldige opkomst met een mooie mix van ervaren agile coaches, trainers, agile practitioners en mensen met weinig tot geen ervaring met agile.

Gedurende deze conferentie tekende zich 3 grote trends af:

  • Agile bij non-IT organisaties
  • Volledige-organisatie transities
  • De opkomst van agile coaching

Mensen staan in de rij om hun onderwerp voor een unconference slots te promoten bij Agile Open Holland 2016

Agile bij non-IT organisaties

Een opmerkelijk aantal bezoekers van de conferentie was op zoek naar ervaringen bij het toepassen van agile buiten het IT domein. Vaak ging het daarbij om het toepassen van agile in de afdelingen die grenzen aan IT, zoals embedded development, Human Resources en Marketing. Scrum en Kanban zijn tegenwoordig gemeengoed in IT, en de successen beginnen ook de andere afdelingen op te vallen. Sommige bezoekers waren op zoek naar adapter-patronen om beter aan te sluiten bij IT, anderen wilden zelf ook agile toe gaan passen in hun afdeling of organisatie.

Volledige-organisatie transities

In gesprekken met collega agile coaches werd duidelijk dat veel van hen bezig zijn met de agile transities van gehele organisaties. Een aantal zaken viel op bij deze transities:

  • Alle besproken organisaties kwamen uit traditionele, relatief behoudende industrieën zoals finance, energie en fabricage
  • De agile transitie is ingegeven door het top management, voornamelijk met de bedoeling om langlopende organisatorische zaken aan te pakken
  • Vrijwel alle transities zijn ingestoken als een 'big bang' transitie, waarin de hele organisatie in één klap over moet gaan naar agile
  • Opvallend is dat veel van deze transities zijn geïnspireerd door de Spotify case study, een aantal door SAFe en opmerkelijk genoeg niet één door LeSS.

Opvallend, en zorgelijk, is dat veruit de meeste organisaties de handelingen kopiëren, en niet de principes. Het zal interessant zijn om deze organisaties te volgen op hun reis naar een agile mindset. Ondanks dat er geen "universele oplossing" is voor een agile transitie, is het onze ervaring dat organisaties die bewuste, incrementele stappen nemen uiteindelijk sneller, efficiënter en duurzamer agile weten te implementeren.

De opkomst van agile coaching

Veel van de aanwezige ScrumMasters waren op zoek naar een verdieping in hun agile coaching vaardigheden. De reden lijkt te maken hebben met de andere trends: meer afdelingen binnen een organisatie zijn op zoek naar hulp bij het omarmen van agile, en de maturiteit van agile bij IT afdelingen vraagt aan ScrumMasters om te evolueren naar coaches. Dit is een trend die we al een tijd waarnemen, en onze Advanced Team Coaching Course, net als het Team Coaching Framework onderdeel van ons Coach-the-Coach programma, is er op gericht om ScrumMasters en andere agile leiders de aanpak en gereedschappen te geven om mature agile team te ondersteunen.

Opvallend aan deze trend is dat de definitie van 'agile coach' in een aantal gevallen simpelweg een nieuwe naam is voor 'ScrumMaster'. Het lijkt voort te komen uit het feit dat veel organisatie de Spotify case study aanzien voor een agile model en simpelweg dit proberen toe te passen in hun organisatie in plaats van te begrijpen waarom het werkt bij Spotify, en op basis van deze principes hun eigen reis naar agile efficiënt en doelgericht maken.

Heb je nou vragen of uitdagingen hebben, wacht dan niet tot 2017 maar laten we eens praten!

Image of garbrand

Garbrand van der Molen

Garbrand van der Molen is an Agile Trainer, Practitioner, and Coach based in Amsterdam, The Netherlands. In this role, he helps guide companies and teams in their pragmatic adoption and organizational shift towards Scrum and other Agile methodologies and practices. Prior to coaching, he was CTO at Informaat CXP.
Image of garbrand

Garbrand van der Molen

Garbrand van der Molen is an Agile Trainer, Practitioner, and Coach based in Amsterdam, The Netherlands. In this role, he helps guide companies and teams in their pragmatic adoption and organizational shift towards Scrum and other Agile methodologies and practices. Prior to coaching, he was CTO at Informaat CXP.

Laatste berichten

Tip: Retro acties op het Scrumboard

In de serie Tips delen we tips uit onze dagelijkse praktijk als agile coaches en trainers. Deze keer: een tip om het team te helpen acties te onder...
Image of garbrand

Garbrand van der Molen

Garbrand van der Molen is an Agile Trainer, Practitioner, and Coach based in Amsterdam, The Netherlands. In this role, he helps guide companies and teams in their pragmatic adoption and organizational shift towards Scrum and other Agile methodologies and practices. Prior to coaching, he was CTO at Informaat CXP.

De vijf boeken die iedere Scrum Master moet lezen

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Roberto Bettazzoni en Lasse Ziegler voor ons internationale blog.
Image of garbrand

Garbrand van der Molen

Garbrand van der Molen is an Agile Trainer, Practitioner, and Coach based in Amsterdam, The Netherlands. In this role, he helps guide companies and teams in their pragmatic adoption and organizational shift towards Scrum and other Agile methodologies and practices. Prior to coaching, he was CTO at Informaat CXP.

Ontmoet de coach: Niels Verdonk

In de serie "Ontmoet de coach" interviewen we een collega van agile42. Deze keer een kennismaking met Niels Verdonk, agile coach en oprichter van a...
Image of garbrand

Garbrand van der Molen

Garbrand van der Molen is an Agile Trainer, Practitioner, and Coach based in Amsterdam, The Netherlands. In this role, he helps guide companies and teams in their pragmatic adoption and organizational shift towards Scrum and other Agile methodologies and practices. Prior to coaching, he was CTO at Informaat CXP.

Conferentie: Lean Kanban Benelux 2016

Lean Kanban Benelux is onderdeel van de wereldwijde serie van conferenties gericht op de adoptie van Modern Management Methods. agile42 was één van...
Image of garbrand

Garbrand van der Molen

Garbrand van der Molen is an Agile Trainer, Practitioner, and Coach based in Amsterdam, The Netherlands. In this role, he helps guide companies and teams in their pragmatic adoption and organizational shift towards Scrum and other Agile methodologies and practices. Prior to coaching, he was CTO at Informaat CXP.

Meetup: Supporting Large Agile Teams

agile42 is actief aanwezig in de agile coaching community, dit keer met een presentatie van Javier Perez bij de Agile Coaching Amsterdam meetup.
Image of garbrand

Garbrand van der Molen

Garbrand van der Molen is an Agile Trainer, Practitioner, and Coach based in Amsterdam, The Netherlands. In this role, he helps guide companies and teams in their pragmatic adoption and organizational shift towards Scrum and other Agile methodologies and practices. Prior to coaching, he was CTO at Informaat CXP.