De vijf boeken die iedere Scrum Master moet lezen

By Coaching
person picking white and red book on bookshelf
Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Roberto Bettazzoni en Lasse Ziegler voor ons internationale blog.

Dit eerste artikel over ‘de vijf boeken die je moet lezen’ is voor de sleutelrol in het Scrum proces: de Scrum Master. We hebben onze collega coaches van agile42 gevraagd naar hun top vijf en daaruit deze lijst gemaakt.

Mike Cohn, Succeeding with Agile Software Development

Succeeding with Agile Software Development, Mike Cohn

Succeeding with Agile Software Development, Mike Cohn

Als een Scrum Master moet je niet alleen weten wat Agile en Scrum inhouden – je moet ook weten hoe je mensen dit proces Ć©cht eigen kan laten maken. Mike Cohn’s boek Succeeding with Agile omschrijft helder hoe je moet werken met individuelen, teams en de organisatie als geheel.

Op het individuele niveau biedt het praktische tips om weerstand te overkomen en hoe je mensen kunt helpen naar hun nieuwe rol. Het legt niet alleen uit waarom kleine, zelf-organiserende en multi-disciplinaire teams zo belangrijk zijn, het bevat ook tips op het team niveau over het maken van teams, kweken van samenwerking en het leiden van zulke teams. Op het organisatie niveau legt Succeeding with Agile een basis voor het schalen van Scrum en hoe om te gaan met bestaande functies zoals Human Resources en het Project Management Office.

Als je wilt slagen met Agile en Scrum is dit het belangrijkste boek om te lezen.

Lyssa Adkins, Coaching Agile Teams

Less Adkins, Coaching Agile Teams.

Less Adkins, Coaching Agile Teams.

EĆ©n van de belangrijkste verantwoordelijken van een Scrum Master is die van “team coach”. Maar wat betekent dat? En wat is coaching? Naar onze mening definieert Coaching Agile Teams het beste wat een team coach is. Het geeft een heldere visie en een duidelijke definitie van ‘agile coaching’. Daarnaast omschrijft het de handelingen, geeft het adviezen, omschrijft het de aanpak en bevat het praktische acties en tips waar iedere coach wat aan heeft.

Derby and Larsen, Agile Retrospectives: Making Good Teams Great

Esther Derby & Diana Larsen, Agile Retrospectives: Making Good Teams Great.

Esther Derby & Diana Larsen, Agile Retrospectives: Making Good Teams Great.

Voor een Scrum Team is de Retrospective is misschien wel de belangrijkste ceremonie. Zonder twijfel is het Ć©Ć©n van de lastigste ceremonies om te faciliteren. Agile Retrospectives is een fantastisch inspiratiebron voor nieuwe activiteiten rond een team retrospective. Het boek bevat een duidelijke visie op alle aspecten van de ceremonie, en hoe je een team kunt helpen continue te verbeteren. Het is ook een goed naslagwerk voor de Scrum Master; een catalogus duidelijk beschreven activiteiten.

Alle coaches van agile42 die we vroegen om hun top 5 gaven aan dit boek wel eens als inspiratiebron te gebruiken.

Geoff Watts, Scrum Mastery: From Good To Great Servant-Leadership

Geoff Watts, Scrum Mastery - From Good to Great Servant Leadership.

Geoff Watts, Scrum Mastery – From Good to Great Servant Leadership.

De Scrum Master rol wordt vaak slecht begrepen vaak onderschat. In zijn boek neemt Geoff je mee om de rol van de Scrum Master te doorgronden. Hij legt uit wat goede eigenschappen zijn van een Scrum Master, en waarom die eigenschappen zo belangrijk zijn. Daarnaast inspireert hij met praktische adviezen om een goede Scrum Master te worden.

Als je wilt leren hoe je de basis ontstijgt, sla dit boek dan niet over. Dit boek zorgt er voor dat je focus verschuift van het juist toepassen van het proces naar het echt doorgronden en toepassen van de principes. Het laat ook zien hoe je een team meeneemt in het proces, en hoe je ze naar een hoger plan kunt brengen.

Geoff heeft meer dan tien jaar ervaring als Scrum coach. In Scrum Mastery neemt hij je mee aan de hand van interessante verhalen. De verhalen en anecdotes laten reflecteren op je eigen situatie en ervaringen. Met dit boek leer je hoe jezelf kunt verbeteren als Servant-Leader.

Sam Kaner, Facilitator's Guide to Participatory Decision-Making.

Sam Kaner, Facilitator’s Guide to Participatory Decision-Making.

Sam Kaner, Facilitatorā€™s Guide to Participatory Decision-Making

Naast team coach faciliteert een Scrum Master ook vaak samenwerking. Met dit onderwerp hebben de meeste Scrum Masters in de praktijk de minste ervaring. De Facilitator’s Guide to Participatory Decision-Making geeft Scrum Masters een diep inzicht over wat faciliteren is, en hoe je dit het meest effectief kunt toepassen. Dit boek beschrijft het gereedschap en de modellen die je nodig hebt om een effectief samenwerking te kunnen faciliteren.

Andere suggesties

Deze boeken hebben de top 5 net niet gehaald, maar we kunnen ze allemaal absoluut aanraden.

Behoefte aan meer dan een boek?

agile42 helpt bedrijven met het maken van hun agile transitie. Naast coaching bieden we ook trainingen aan. Kijk hier eens voor het overzicht van Certified Scrum Master trainingen.

Al een tijdje Scrum Master en op zoek naar verdieping? Kijk dan eens naar de Advanced Team Coaching Course, de opleiding voor agile coaches.

Dit eerste artikel over ‘de vijf boeken die je moet lezen’ is voor de sleutelrol in het Scrum proces: de Scrum Master. We hebben onze collega coaches van agile42 gevraagd naar hun top vijf en daaruit deze lijst gemaakt.

Mike Cohn, Succeeding with Agile Software Development

Succeeding with Agile Software Development, Mike Cohn

Succeeding with Agile Software Development, Mike Cohn

Als een Scrum Master moet je niet alleen weten wat Agile en Scrum inhouden – je moet ook weten hoe je mensen dit proces Ć©cht eigen kan laten maken. Mike Cohn’s boek Succeeding with Agile omschrijft helder hoe je moet werken met individuelen, teams en de organisatie als geheel.

Op het individuele niveau biedt het praktische tips om weerstand te overkomen en hoe je mensen kunt helpen naar hun nieuwe rol. Het legt niet alleen uit waarom kleine, zelf-organiserende en multi-disciplinaire teams zo belangrijk zijn, het bevat ook tips op het team niveau over het maken van teams, kweken van samenwerking en het leiden van zulke teams. Op het organisatie niveau legt Succeeding with Agile een basis voor het schalen van Scrum en hoe om te gaan met bestaande functies zoals Human Resources en het Project Management Office.

Als je wilt slagen met Agile en Scrum is dit het belangrijkste boek om te lezen.

Lyssa Adkins, Coaching Agile Teams

Less Adkins, Coaching Agile Teams.

Less Adkins, Coaching Agile Teams.

EĆ©n van de belangrijkste verantwoordelijken van een Scrum Master is die van “team coach”. Maar wat betekent dat? En wat is coaching? Naar onze mening definieert Coaching Agile Teams het beste wat een team coach is. Het geeft een heldere visie en een duidelijke definitie van ‘agile coaching’. Daarnaast omschrijft het de handelingen, geeft het adviezen, omschrijft het de aanpak en bevat het praktische acties en tips waar iedere coach wat aan heeft.

Derby and Larsen, Agile Retrospectives: Making Good Teams Great

Esther Derby & Diana Larsen, Agile Retrospectives: Making Good Teams Great.

Esther Derby & Diana Larsen, Agile Retrospectives: Making Good Teams Great.

Voor een Scrum Team is de Retrospective is misschien wel de belangrijkste ceremonie. Zonder twijfel is het Ć©Ć©n van de lastigste ceremonies om te faciliteren. Agile Retrospectives is een fantastisch inspiratiebron voor nieuwe activiteiten rond een team retrospective. Het boek bevat een duidelijke visie op alle aspecten van de ceremonie, en hoe je een team kunt helpen continue te verbeteren. Het is ook een goed naslagwerk voor de Scrum Master; een catalogus duidelijk beschreven activiteiten.

Alle coaches van agile42 die we vroegen om hun top 5 gaven aan dit boek wel eens als inspiratiebron te gebruiken.

Geoff Watts, Scrum Mastery: From Good To Great Servant-Leadership

Geoff Watts, Scrum Mastery - From Good to Great Servant Leadership.

Geoff Watts, Scrum Mastery – From Good to Great Servant Leadership.

De Scrum Master rol wordt vaak slecht begrepen vaak onderschat. In zijn boek neemt Geoff je mee om de rol van de Scrum Master te doorgronden. Hij legt uit wat goede eigenschappen zijn van een Scrum Master, en waarom die eigenschappen zo belangrijk zijn. Daarnaast inspireert hij met praktische adviezen om een goede Scrum Master te worden.

Als je wilt leren hoe je de basis ontstijgt, sla dit boek dan niet over. Dit boek zorgt er voor dat je focus verschuift van het juist toepassen van het proces naar het echt doorgronden en toepassen van de principes. Het laat ook zien hoe je een team meeneemt in het proces, en hoe je ze naar een hoger plan kunt brengen.

Geoff heeft meer dan tien jaar ervaring als Scrum coach. In Scrum Mastery neemt hij je mee aan de hand van interessante verhalen. De verhalen en anecdotes laten reflecteren op je eigen situatie en ervaringen. Met dit boek leer je hoe jezelf kunt verbeteren als Servant-Leader.

Sam Kaner, Facilitator's Guide to Participatory Decision-Making.

Sam Kaner, Facilitator’s Guide to Participatory Decision-Making.

Sam Kaner, Facilitatorā€™s Guide to Participatory Decision-Making

Naast team coach faciliteert een Scrum Master ook vaak samenwerking. Met dit onderwerp hebben de meeste Scrum Masters in de praktijk de minste ervaring. De Facilitator’s Guide to Participatory Decision-Making geeft Scrum Masters een diep inzicht over wat faciliteren is, en hoe je dit het meest effectief kunt toepassen. Dit boek beschrijft het gereedschap en de modellen die je nodig hebt om een effectief samenwerking te kunnen faciliteren.

Andere suggesties

Deze boeken hebben de top 5 net niet gehaald, maar we kunnen ze allemaal absoluut aanraden.

Behoefte aan meer dan een boek?

agile42 helpt bedrijven met het maken van hun agile transitie. Naast coaching bieden we ook trainingen aan. Kijk hier eens voor het overzicht van Certified Scrum Master trainingen.

Al een tijdje Scrum Master en op zoek naar verdieping? Kijk dan eens naar de Advanced Team Coaching Course, de opleiding voor agile coaches.